De vakantie naar Frankrijk start bij OpReisFrankrijk.nl

Barcelona Kaart

Hotels Barcelona

Galerie de Witte biedt betaalbare kunst van professionele kunstenaars.

meer weten ...?

Galerie de Witte

kathedraal la Seu Barcelona

Catedral la Seu

De eerste steen van de kathedraal van Barcelona is gelegd in mei 1298. Twee oudere kerken zijn eraan vooraf gegaan. Deze kerken bevonden zich op dezelfde plaats en waren eveneens aan het Heilige Kruis en Santa Eulàlia gewijd.

Het bouwwerk is een indrukwekkend voorbeeld van de Catalaans-gotische architectuur. Het brede middenschip en de zijbeuken zijn onder leiding van bouwmeester Jaume Fabre ontstaan. Hij is eveneens verantwoordelijk geweest voor het 12-delige waaiergewelf dat Gaudi heeft geïnspireerd. De in 1337 voltooide crypte is vermoedelijk ook onder zijn leiding tot stand gekomen. De voorgevel van de kerk is relatief jong. Deze neogotische gevel dateert uit het eind van de negentiende eeuw.

De kathedraal ademt een onaardse sfeer uit. Gebrandschilderde ramen, brandende kaarsen en sfeervolle kruisgangen dragen daaraan bij. De kruisgangen lopen rond een hofje met een vijver die de geestelijkheid voorzag van water. De witte ganzen, palmbomen en sinaasappelbomen op deze binnenplaats dragen bij aan een sprookjesachtige sfeer.

De sarcofaag van de Heilige Eulàlia, crypte Catedral la Seu

De sarcofaag voor de relikwieën van de Heilige Eulàlia is in 1327-1339 vervaardigd door meesters uit Pisa en Siena. De Italiaanse herkomst van de beeldhouwers komt duidelijk naar voren in de vijf beelden die de sarcofaag bekronen. Het betreft vier engelen en een Mariabeeld. De reliëfs bevatten scènes uit het leven van lokale heiligen.

De kathedraal staat op de Plaça de la Seu, midden in de gotische wijk. Het Museu Diocesa (bisschoppelijke museum) is verbonden met de kathedraal. Liefhebbers van religieuze kunst kunnen exemplaren bekijken in de voormalige aalmoezenierswoning en het kapittelhuis.

 

 

Hotels ROME: Rome-Hotels.nl

Hotels WENEN: WenenHotels.nl

Hotels BERLIJN: Berlijn-Hotels.nl