De vakantie naar Frankrijk start bij OpReisFrankrijk.nl

Barcelona Kaart

Hotels Barcelona

Galerie de Witte biedt betaalbare kunst van professionele kunstenaars.

meer weten ...?

Galerie de Witte

Barcelona

Overnachten in Barcelona

Het bruisende Barcelona trekt veel toeristen. Het grote aantal bezienswaardigheden, het aangename klimaat en de Middellandse Zee maken deel uit van haar aantrekkingskracht.

In de gotische buurt (Barri Gòtic) en in El Ravel zijn veel middeleeuwse gebouwen te zien. Vooral de gotische wijk is zeer sfeervol dankzij eeuwenoude straten, steegjes en gebouwen. Tot de bekendste historische bouwwerken behoren de Catedral la Seu (bouw vanaf 1298) en het veertiende-eeuwse Palau Reial Major (Koninklijk paleis).

Schilderachtige taferelen in de gotische wijk

Barcelona is ook bekend om zijn art-nouveau (=Jugendstil). De Spaanse variant noemt men ook wel modernista-architectuur. Typerend is de invloed van mozarabische stijl. Het Palau de la Música Catalana van Lluís Domènech i Montaner is bekend. De uitbundige concertzaal is rijkelijk versierd met mozaïeken, glas-in-loodramen en beeldhouwwerken. Het interieur is te bezichtigen onder leiding van een gids. Het Hospital de Sant Pau en de Casa Lleó Morera zijn eveneens opvallende modernistische bouwwerken. De wijk Eixample werd gerealiseerd toen de art-nouveau een hoogtepunt bereikte. In deze wijk staan onder meer twee appartementcomplexen van Gaudi. Haast alle gebouwen van Gaudi bevinden zich in Barcelona. Een aantal is voor publiek opengesteld. Barcelona onthaald jaarlijks veel toeristen die specifiek geïnteresseerd zijn in zijn gebouwen.

Gaudi’s Park Guëll met zicht op Barcelona

Ter ere van de Olympische Spelen van 1992 vonden er in Barcelona grote bouwprojecten plaats. Bekend is het Olympische dorp op de heuvel Monjuïc. Toonaangevende architecten als de Italiaan Vittorio Gregotti, de Spanjaard Santiago Calatrava en de Japanse Arata Isozaki hebben een onderdeel ontworpen.

De in 1929 gehouden Wereldtentoonstelling leverde ook bebouwing op de Monjuïc op. De meeste landen waren vertegenwoordigd in conventionele gebouwen in neostijl. Een uitzondering vormde het Duitse paviljoen met een bijzonder modern ontwerp van Mies van der Rohe.

Het Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), de Fundació Miró en Poble Espanyol zijn eveneens op de Montjuïc gelegen. De vesting Castel Montjuïc vormt is gebouwd in de vorm van een ster en dateert uit 1640. Het biedt onderdak aan een legermuseum.

In de straten van Barcelona is veel beeldende kunst te zien. Tot de hoogtepunten behoren Barcelona’s hoofd van Roy Lichtenstein, Lucifers van Claes Oldenburg (Vall d’ Hebron), Wolk met stoel van Tápiez (boven de Fundació Tàpies), Vrouw met vogel (Parc de Joan Miró) van Miró en een mozaïek van laatstgenoemde kunstenaar (halverwege de Ramblas). Joan Miró en Antoni Tàpies zijn geboren in Barcelona. Pablo Picasso heeft in Barcelona op de kunstacademie gezeten. In het Picasso-museum zijn veel vroeg werken te zien.

Plaça Reial in Barcelona

Ter afwisseling van het grote culturele aanbod is het aangenaam langs de havens, het strand of in Barceloneta (de vissersbuurt) te lopen. In het op het water gelegen recreatiecentrum Maremàgnum zijn onder meer winkels, restaurants, café’s en een zeer groot aquarium gevestigd. De Ramblas verbindt de haven met de Plaça de Catalunya. Langs deze promenade staan interessante gebouwen, zoals het operagebouw (Gran Teatre del Liceu) en het Antiguo Hospital de la Santa Creu. Het negentiende-eeuwse Plaça Reial is dicht bij de Ramblas gelegen. Het plein is uitgerust met een fontein en palmbomen. In de zuilengangen bevinden zich terrasjes.

 

Hotels ROME: Rome-Hotels.nl

Hotels WENEN: WenenHotels.nl

Hotels BERLIJN: Berlijn-Hotels.nl