De vakantie naar Frankrijk start bij OpReisFrankrijk.nl

Barcelona Kaart

Hotels Barcelona

Galerie de Witte biedt betaalbare kunst van professionele kunstenaars.

meer weten ...?

Galerie de Witte

Sagrada Familia Barcelona

1883-1926

De bouw van de Sagrada Familia was al begonnen toen Gaudi in november 1883 de leiding nam. Villar, de architect die hij opvolgde, had al een klein gedeelte gebouwd waaronder de ingang van de crypte. Het neo-gotische ontwerp van Villar werd door Gaudi afgewezen. Hij behield wel de gotiek als inspiratiebron. Pilaren en luchtbogen liet hij echter achterwege.

Het grondplan bestaat uit een Latijns kruis met dwarsschip en maar liefst vijf beuken. De schaal is kolossaal! Er is ondermeer een koepel voorzien van 170 meter hoog.

De bouw van de Sagrada Familia is nog steeds volop in gang. Aan de hand van een gipsmodel en een tekening probeert men de kerk te voltooien volgens Gaudi’s opzet. Enkele liefhebbers van zijn werk hadden liever gezien dat de bouw definitief was stilgezet na zijn dood. Zijn bouwtekeningen zijn immers niet gedetailleerd en de definitieve vorm ontstond pas tijdens het bouwen. Hij week regelmatig af van zijn ontwerp.

De lijdensfaçade, de beeldhouwwerken zijn in 1990 voltooid

De laatste jaren van zijn leven woonde Gaudi in een bouwloods op het terrein van de Sagrada Familia. De gelovige architect was zeer betrokken met de ontwikkeling van de kerk. Zijn planning was echter niet realistisch. In 1886 dacht hij de kerk in 10 jaar te kunnen voltooien indien hij over voldoende financiële middelen kon beschikken. Voor de financiering van de bouw was men gewezen op schenkingen. Deze kolossale kerk verslindt veel geld, middelen en arbeidsuren.

De elegante torens zijn bekroond met keramieken pinakels

Twaalf van de achttien geplande torens verwijzen naar de 12 apostelen. De vormgeving van deze torens vertonen gelijkenis met een bisschopsstaf en een mijter. Op deze wijze is gesymboliseerd dat de bisschoppen ontstonden naar het voorbeeld van de apostelen. De andere torens zijn gewijd aan de vier evangelisten, Maria en Christus.

detail uit de façade van de geboorte

De Sagrada Familia is rijkelijk voorzien van beeldhouwwerk. De sculpturen hebben net als in de middeleeuwen tot doel de inhoud van de bijbel te illustreren. De geboortefaçade is zeer bekend aangezien de sculpturen tussen 1891 en 1904 zijn gerealiseerd. Dit betekent dat het detaillistische beeldhouwwerk onder de supervisie van Gaudi is ontstaan. De façade wordt bekroond door de levensboom. De keramieken cipres bevindt zich tussen de vier torens. De vormgeving van de boom en de torens zijn op elkaar afgestemd. Het beeldhouwwerk voor de lijdensfaçade werd in 1990 afgerond. In navolging van Gaudi’s intenties zijn het sombere tegenhangers van de vreugde volle scènes rond de geboorte.

 

 

Hotels ROME: Rome-Hotels.nl

Hotels WENEN: WenenHotels.nl

Hotels BERLIJN: Berlijn-Hotels.nl