De vakantie naar Frankrijk start bij OpReisFrankrijk.nl

Barcelona Kaart

Hotels Barcelona

Galerie de Witte biedt betaalbare kunst van professionele kunstenaars.

meer weten ...?

Galerie de Witte

Casa Milà / la pedrera Barcelona

1906-1910

Het appartementengebouw La Pedrera is gelegen op een hoek. De gevel zet zich voort over beide straten door middel van een schuine hoek. De façade bestaat dus uit drie delen die in elkaar overlopen. De golvende gevel en de metalen balkonleuningen dragen er aan bij dat de voorgevel als één geheel wordt ervaren. De excentrieke vormgeving is zowel ontleend aan zijn eigen ontwerpen als aan de natuur. De golvende bewegingen doen bijvoorbeeld denken aan de enorme bank in Park Güell.

de façade van la pedrera

Het grote bouwwerk heeft een oppervlakte van meer dan 1000 vierkante meter. Twee binnenpleinen, waarvan één lijkt op een ellips en de ander op een cirkel, voorzien het interieur van licht. De binnenmuren hebben fresco’s, reliëfs en opvallende balkonleuningen.

Het gebouw heeft geen dragende muren. De druk wordt geleid via zuilen en draagbalken op een skelet van staal en beton.

Het binnenplein van la pedrera

Het dak ziet er bijzonder excentriek uit. Het golvende oppervlak is voorzien van grote abstracte beelden. Ze functioneren als schoorstenen en ventilatieschachten of bieden onderdak aan waterreservoirs en trappen. Het dak, de binnenpleinen, enkele appartementen en een ruimte waar informatie over het werk van Gaudi wordt verstrekt zijn te bezichtigen.

Het dak wordt de Jardin de los Gauerreros genoemd, de tuin van de krijgslieden

Gaudi heeft het gebouw niet helemaal voltooid. De reden hiervan is een conflict met zijn opdrachtgever. Aanleiding was een geplande afbeelding op de voorgevel van Maria met het kindje Jezus, geflankeerd door twee engelen. De opdrachtgever zag van deze religieuze beelden af vanwege het antireligieuze klimaat.

 

Hotels ROME: Rome-Hotels.nl

Hotels WENEN: WenenHotels.nl

Hotels BERLIJN: Berlijn-Hotels.nl