De vakantie naar Frankrijk start bij OpReisFrankrijk.nl

Hotels Venetië

Vakantiewoningen Italie

 

Galerie de Witte biedt betaalbare kunst van professionele kunstenaars.

meer weten ...?

Galerie de Witte

Venetië

De charme van Venetië is voor velen onweerstaanbaar. Waterwegen, reflecties van schitterende stadsgezichten in het water en mooie eeuwenoude gebouwen vormen een betoverend geheel. Het idee in een andere wereld te verkeren wordt versterkt doordat de meeste wijken autovrij zijn. De unieke stedenbouwkundige situatie sluit de aanleg van autowegen uit. Het vervoer vindt daarom hoofdzakelijk plaats over het water. Dit draagt bij aan de romantiek die voor velen onlosmakelijk aan Venetië is verbonden

Dogana da Mar en koepels Santa Maria della Salute

Venetië heeft haar historische stadsgezicht goed behouden. Tientallen gebouwen getuigen van haar roem. Rijke Venetianen hebben door de eeuwen heen woningen laten bouwen aan de Canal Grande, de belangrijkste waterweg. De façade aan het water is de blikvanger. Deze luxueuze woningen zijn niet versterkt, zoals in andere plaatsen in Europa. De stadspaleizen zijn open en elegant dankzij grote vensters en loggia’s. Het stabiele bewind van de koopmansaristocratie heeft de vraag naar luxueuze, niet versterkte huizen mogelijk gemaakt. Typerend voor vele Venetiaanse gebouwen, vooral de middeleeuwse, is de Oosterse invloed.

Langs de Canal Grande staan schitterende stadspaleizen

In de karakteristieke wijken met autovrije straten is het aangenaam wandelen. Belangrijke bezienswaardigheden zijn verspreidt over de Lagunestad. Op een tocht langs beroemde gebouwen en musea kom je charmante onbekende straten en gebouwen tegen. Toch zijn in de meeste delen van de stad nauwelijks toeristen te vinden. Het gedeel tussen de San Marco en de Rialtobrug is daarentegen benauwend druk, vooral in de zomermaanden. Veel toeristen die ‘Venetië in een dag doen’ laten zich op dit traject fotograferen en zorgen voor oponthoudt.

In Sestiere San Marco bevinden zich de meeste beroemde bezienswaardigheden, zoals de basiliek met dezelfde naam en het Dogenpaleis. De andere wijken zijn ook interessant voor de liefhebber van kunst en architectuur. Sestiere San Polo en Sante Croce hebben als belangrijkste publiekstrekker de Frari-kerk en de Scuola Grande di San Rocco. Dorsoduro behuist onder meer de Gallerie dell’Accademia. Tot de hoogtepunten op Cannaregio behoren Galleria Giorgio Francetti in Ca’d’Oro, de Santa Maria dei Miracoli en het Ghetto ( één van de oudste getto’s ter wereld). Op Castello bevindt zich de San Zaccaria, de San Zanipolo, het arsenaal en het Biënnaleterrein. In het zuiden sluiten de eilanden San Giorgio en Guidecca Venetië af van de lagune. Veel bezoekers trekken naar deze eilanden om de kerken van Palladio te bezoeken. Op San Giorgio staat zijn San Giorgio Maggiore en op Guidecca zijn Il redentore. De langwerpige zandbank die het Lido wordt genoemd vormt de begrenzing tussen de lagune en de zee. Dit is een geliefde badplaats met Belle Époque hotels, waaronder Des Bains en het Excelsior.

Giovanni Bellini wordt beschouwd als de stamvader van de Venetiaanse school (altaarstuk San Zaccaria)

In Venetië zijn honderden interessante kunstwerken te bewonderen in kerken, paleizen en musea. Het zwaartepunt ligt duidelijk bij het eeuwenoude culturele erfgoed. Vooral de Ventiaanse school is goed vertegenwoordigd. Hiertoe behoren kunstenaars als Giovanni Bellini, Carpaccio, Giorgione, Lorenzo Lotto, Titiaan, Tintoretto ( 1518-1594), Paolo Veroneso, Tiepolo en Canaletto. De Collezione Peggy Guggenheim biedt ter afwisseling klassiek moderne kunst. Voor liefhebbers van hedendaagse kunst is de tweejaarlijkse biënnale een geschikte aanleiding voor een bezoek aan deze fascinerende stad. Op het biënnaleterrein staan trouwens enkele interessante moderne gebouwen van Gerrit Rietveld, Alvar Alto en Carlo Scarpa.

Kortom Venetië heeft veel te bieden. De lagunestad is een ideale entourage voor een romantische vakantie, uitermate geschikt voor wandeltochten of zonnen op het strand (Lido) en bovenal is het culturele erfgoed overrompelend. Om alle bezienswaardigheden te bezoeken heb je eigenlijk een paar weken nodig. Voor de meeste ‘Venetiëgangers’ is dat op zichzelf al een reden om terug te komen.

Scuola Grande di San Rocco

San Giorgio Maggiore

 

Hotels ROME: Rome-Hotels.nl

Hotels WENEN: WenenHotels.nl

Hotels BERLIJN: Berlijn-Hotels.nl