De vakantie naar Frankrijk start bij OpReisFrankrijk.nl

Hotels Venetië

Vakantiewoningen Italie

 

Galerie de Witte biedt betaalbare kunst van professionele kunstenaars.

meer weten ...?

Galerie de Witte

Scuola Grande di San Rocco Venetië

Scuola zijn religieuze lekengenootschappen. Deze broederschappen hebben een belangrijke maatschappelijke functie vervuld. In Venetië zijn een aantal scuola zeer machtig en rijk geworden. De Scuola Grande di San Rocco behoorde tot de machtigste organisaties van de stad. Een prachtig verenigingsgebouw met schitterende kunstwerken getuigt nog altijd van hun materiele positie. Dit verenigingsgebouw is de meest bezienswaardige scuola.

De Scuola Grande di San Rocco is ontstaan na de pestepidemie van 1477 door de samenvoeging van twee aan de heilige Rochus ( San Rocco) gewijde broederschappen. Onder het patronaat van Rochus heeft het broederschap voor zieken gezorgd. Rochus is namelijk de patroonheilige van de pestlijders. In 1485 zijn de stoffelijke overblijfselen van deze heilige van Montpellier naar Venetië gebracht. De bemachtiging van het stoffelijke overschot door deze scuola heeft geleid tot aanzien en talrijke donaties.

In 1489 is de eerste steen voor de kerk gelegd. Het scuola-gebouw is vanaf circa 1516 gerealiseerd onder leiding van Bartolomeo Bon. In 1549 is de bouw voltooid door Scarpagnino. Hij heeft ook de grote trap ontworpen. In 1550 heeft Gian Giacomo de opdracht gekregen de al schitterend gedecoreerde gevel verder te versieren.

Tintoretto; Detail Christus voor Pilatus; 1565-1567, Sala dell’Albergo

In de Scuole Grande di San Rocco is de omvangrijkste verzameling Tintoretto’s ter wereld te zien. Tussen 1564 en 1588 schilderde hij meer dan 60 grote werken voor het verenigingsgebouw. Voordat Tintoretto de eerste opdrachten voor deze scuola binnensleepte heeft hij een grote plafondschildering gratis aangeboden. Later is hij lid geworden en zelfs tot het bestuur toegetreden.

Tintoretto’s vroegste werken voor het scuola-gebouw (vanaf 1564) bevinden zich in de Sala dell’Albergo, de bestuurskamer. De Sala Magiore, de grote ruimte op de eerste verdieping heeft hij tussen 1575 en 1581 beschilderd met taferelen uit het Oude Testament (plafond) en het Nieuwe Testament (muren). De zaal op de begane grond, de Sala Terrena, heeft Tintoretto tussen 1583 en 1587 voorzien van schilderijen over het leven van Maria.

Eveneens bevindt zich in de Scuola Grande di San Rocco een aan Titiaan toegeschreven annunciatie uit 1525, twee jeugdwerken van Tiepolo en een schilderij dat aan Giorgione wordt toegeschreven.

Scuola Grande di San Rocco

San Giorgio Maggiore

 

Hotels ROME: Rome-Hotels.nl

Hotels WENEN: WenenHotels.nl

Hotels BERLIJN: Berlijn-Hotels.nl