De vakantie naar Frankrijk start bij OpReisFrankrijk.nl

Hotels Venetië

Vakantiewoningen Italie

 

Galerie de Witte biedt betaalbare kunst van professionele kunstenaars.

meer weten ...?

Galerie de Witte

Santa Maria della Salute Venetië

Dankzij zijn verschijning en de prominente plek is de koepelkerk Santa Maria della Salute een karakteristiek element in het stadsbeeld van Venetië. De kerk staat namelijk daar waar de Canal Grande overgaat in de zee.

Dankzij de koepels valt de Santa Maria della Salute al van ver op

Baldassare Longhena heeft de in 1687 voltooide kerk ontworpen en de bouwwerkzaamheden geleid van 1630 tot zijn dood in 1682. De grote achthoekige ruimte onder de enorme koepel is omgeven door een omgang waarop zes kapellen uitkomen. De uitbouw van de kapellen is aan de buitenkant te zien. Achter de grote centrale ruimte bevindt zich een door twee absissen geflankeerde rechthoekige ruimte. Deze met een tweede, kleinere koepel bekroonde ruimte is bedoeld voor de mis. Enorme met beelden getooide voluten vormen een overgang tussen de twee verdiepingen, de centrale tamboer en de koepel erop. In tegenstelling tot het speelse exterieur is de architectuur van het interieur sober.

Santa Maria della Salute te Venetië

De kerk geeft onderdak aan meerdere kunstwerken die op zichzelf al een bezienswaardigheid zijn. De plafondschilderingen van Titiaan met Kaïn en Abel, David en Goliath en Abraham en Izaak zijn afkomstig uit een in de zeventiende eeuw opgeheven klooster ( Santo Spirito in Isola). In de sacristie hangen eveneens werken van Titiaan uit hetzelfde klooster en een schilderij van Giovanni Bellini en Tintoretto.

De Heilige Marcus omringd door de Heilige Cosmas, Damiaan, Rochus en Sebastiaan, ca. 1510

De ontstaansgeschiedenis van de kerk is afgebeeld in een beeldengroep op het hoogaltaar. Na afloop van de pestepidemie van 1629-1630 besloot de toenmalige senaat tot de bouw van deze votief kerk als dank aan Maria voor het einde van de pestepidemie. Op het altaar is Venezia knielend weergegeven voor Maria terwijl de personificatie van de pest de benen neemt. De beeldengroep is het werk van Giusto Le Corte. Jaarlijks wordt het einde van de pest in 1630 gevierd op 21 november (het Salute-Festival) met een processie.

Scuola Grande di San Rocco

San Giorgio Maggiore

 

Hotels ROME: Rome-Hotels.nl

Hotels WENEN: WenenHotels.nl

Hotels BERLIJN: Berlijn-Hotels.nl