De vakantie naar Frankrijk start bij OpReisFrankrijk.nl

Hotels Venetië

Vakantiewoningen Italie

 

Galerie de Witte biedt betaalbare kunst van professionele kunstenaars.

meer weten ...?

Galerie de Witte

Ca d’Oro / Galleria Giorgio Franchetti Venetië

Ca d’Oro wordt doorgaans beschouwd als het mooiste laatgotische gebouw van Venetië. Marino Contarini was opdrachtgever van het tussen 1421 en 1436 gebouwde stadspaleis aan het Canal Grande. Hij nam daarvoor de bouwmeesters Matteo Raverti en Bartolomeo Bon in dienst. De façade aan de Canal Grande is rijkelijk gedecoreerd met onder meer marmeren beeldhouwwerken, marmeren tracering en filigraan metselwerk. De sierlijke woning dankt zijn naam, het Gouden Huis, aan het ooit vergulde maaswerk. Architectuurelementen waren oorspronkelijk geverfd in de kleuren ultramarijn en vermiljoen. Verscheidene elementen zijn oriëntaals, zoals de pinakels. Deze oosterse invloed is typerend voor Venetiaanse gotiek.

Ca d’Oro aan het Canal Grande; een schitterend gebouw met erin mooie kunstcollectie

De woning functioneert tegenwoordig als museum. Dit is te danken aan de nalatenschap van Baron Giorgio Franchetti aan de staat in 1916. De baron heeft de woning in 1894 gekocht. Hij liet het stadspaleis reconstrueren, na rampzalige ingrepen van voorgaande eigenaren. Hij zorgde er onder meer voor dat de waterput van Bartolomeo Bon terugkwam op het binnenplein.

Francesco Guardi, In Ca d'Oro zijn meerdere werken van deze kunstenaar te zien

Binnenin is er weinig overgeleverd van het vijftiende-eeuwse palazzo. Bewonderswaardig is in ieder geval de kunstcollectie van de baron. Na zijn dood is de verzameling verder uitgebreid. Tot de collectie behoren schilderijen, fresco’s, beelden, aardewerk, wandtapijten en meubelen. Vooral de verzameling schilderijen is belangrijk. Hiertoe behoren werken van Filippino Lippi (1406-1469), Andrea Mantegna (1431-1506), Luca Signorelli (ca.1441-1523) Vittore Carpaccio (1457-1526), Titiaan (ca 1487/1490-1576), Tintoretto (1518-1594), Antonie van Dijck ( 1599-1641) en Francesco Guardi (1712- 1793). Hoogtepunten onder de beeldhouwwerken vormen een marmeren dubbelportret van Tullio Lombardi (rond 1493) en een lunet van Maria met kind van Sansovino. Op de tweede verdieping zijn gehavende fresco’s van Titiaan en Giorgione te zien. Het fresco van Giorgione betreft zijn enige gedocumenteerde werk.

Scuola Grande di San Rocco

San Giorgio Maggiore

 

Hotels ROME: Rome-Hotels.nl

Hotels WENEN: WenenHotels.nl

Hotels BERLIJN: Berlijn-Hotels.nl