De vakantie naar Frankrijk start bij OpReisFrankrijk.nl

5* hotel Negresco

Overige hotels Nice

Vakantiewoningen Frankrijk

Stedentrips in Frankrijk

 

Galerie de Witte biedt betaalbare kunst van professionele kunstenaars.

meer weten ...?

Galerie de Witte

Nice

Nice is de grootse badplaats aan de Middellandse Zee en de vijfde stad van Frankrijk. Het aangename klimaat, de altijd groene subtropische vegetatie en de schitterende ligging dragen bij aan haar populariteit. Heuvels met luxueuze villa’s en wijn- en boomgaarden beschutten de stad.

Quai des Etats-Unis

De zachte winters en het aangename licht hebben voor veel aanwas van buiten de regio gezorgd, waaronder wereldberoemde kunstenaars. Talrijke kunstschatten en collecties getuigen daarvan. De musea lokken vooral liefhebbers van beeldende kunst uit de twintigste eeuw. Zowel Picasso als Matisse hebben in Nice geleefd.

Nice heeft veel verschillende gezichten; zowel de barokke monumenten, classicistische architectuur als de Belle Époque-paleizen zijn kenmerkend voor de stad.

De stad wordt vaak in drie delen onderverdeeld; Vieux Nice, Chimiez en de negentiende-eeuwse buurt achter de Promenade des Anglais. Vieux Nice bestaat uit de oude stad en de vrij recente haven.

Vieux Nice bestaat uit vele kronkelende steegjes

Een wirwar van smalle pittoreske straten met kleine pleintjes en kapelletjes maken het oude stadsdeel pittoresk. De kathedraal met zijn blinkende koepel van geglazuurde dakpannen is het meest opvallende gebouw. De oude binnenstad ligt aan de voet van een heuvel. Deze heuvel wordt chateau genoemd naar het kasteel dat er vroeger stond.

De kathedraal met zijn betegelde koepel is van veraf zichtbaar

In het westen wordt het oude centrum afgezonderd van het negentiende-eeuwse deel door een groenstrook. Deze groenstrook bestaat uit pleinen en tuinen, zoals Place et Espace Masséna. Onder deze groenstrook stroomt de rivier Paillon. Vanaf het Palais des Expositions tot de zee stroomt de rivier ondergronds.

Tuinen en pleinen vormen een strook die het oude centrum van de negentiende-eeuwse buurt scheidt

De negentiende-eeuwse buurt is veel ruimer opgezet. Appartementengebouwen in Italiaanse stijl en vele classicistische elementen dragen bij aan een chique atmosfeer. De pleinen zijn soms voorzien van arcades.

In de heuvels ligt het Cimiez-district, een wijk voor de rijken. Veel van de luxe gebouwen zijn rond 1900 gebouwd. Op deze heuvels bevindt zich een aantal bezienswaardigheden. Tot de absolute hoogtepunten behoren het Musée Marc Chagall en het hoger gelegen Musée Matisse. Restanten van Romeinse baden en een amfitheater liggen dicht bij het Musée Matisse. Dit geldt ook voor het iets hoger gelegen klooster Nôtre-Dame-de-Chimiez.

Zicht op Nice vanaf Chimiez met de zee en de heuvel in de oude stad op de achtergrond

 

Hotels ROME: Rome-Hotels.nl

Hotels WENEN: WenenHotels.nl

Hotels BERLIJN: Berlijn-Hotels.nl