De vakantie naar Frankrijk start bij OpReisFrankrijk.nl

5* hotel Negresco

Overige hotels Nice

Vakantiewoningen Frankrijk

Stedentrips in Frankrijk

 

Galerie de Witte biedt betaalbare kunst van professionele kunstenaars.

meer weten ...?

Galerie de Witte

Gagnes sur Mère / Château Grimaldi

Cagnes-sur-Mer bestaat uit drie delen; Cros-de-Cagnes (badplaats en vissersdorp), Cagnes-Ville (het moderne handelscentrum) en het pittoreske Haut-de-Cagnes (de middeleeuwse bovenstad).

Straatje in Haut-de-Cagnes

Haut-de-Cagnes bevindt zich bovenop een heuvel. Het is oudste en schilderachtigste deel van Cagnes-sur Mère. Steile straten met overwelfde gangetjes, trappetjes en oude huizen vormen een aangenaam decor voor een stadswandeling. Een groot deel van de woningen dateert uit de vijftiende tot de zeventiende eeuw. De kapel Notre-Dame-de-Protection is in 1642 ontstaan door een verbouwing van het oratorium. Jean-Henri Grimaldi was de opdrachtgever. In de kapel zijn fresco’s uit circa 1530 te zien. In de Église Saint-Pierre zijn de Grimaldi’s uit Cagnes begraven. Hun graftombes staan in het vroeg-gotische schip. Boven het hoofdaltaar van het grotere achttiende-eeuwse schip is een retabel uit dezelfde tijd ondergebracht. De stadswallen zijn in de dertiende eeuw gebouwd. De Porte de Nice dateert nog uit die tijd. De Porte d’Antibes is aangebracht in 1830.

Pittoreske beelden wisselen elkaar af in Haut-de-Cagnes

Het kasteel domineert het stadsbeeld van Haut-de-Cagnes. De geschiedenis van Cagnes sur Mère, de Grimaldis en het kasteel zijn met elkaar verweven. De oudste gedeelten van het bouwwerk stammen uit 1309. Oorspronkelijk betrof het een fort met gevangenis gebouwd in opdracht van Ranieri I Grimaldi. Rond 1620 werd het grondig verbouwd tot een rijk uitgerust en gedecoreerd kasteel in opdracht van Jean-Henri Grimaldi.

Het kasteel van buitenaf gezien

De sierlijke binnenplaats in renaissancestijl vormt een groot contrast met het robuuste middeleeuwse exterieur. De patio is omgeven door galerijen met marmeren zuilen. Het kasteel heeft enkele middeleeuwse zalen behouden. De grote feestzaal is het mooiste aangekleed. Vooral het plafond met de Val van Phaëton is een bezienswaardigheid. Deze trompe-l’oeil is rond 1620 geschilderd door Carlone. De donjon is pas in de negentiende eeuw toegevoegd.

De val van Phaëton van Carlone

In het kasteel zijn verschillende collectie ondergebracht, variërend van voorwerpen betreffende de olijfproductie tot het Musée d’Art moderne méditerranéen. De moderne kunstcollectie bestaat uit werken van kunstenaars die in het Middellandse-Zeegebied zijn geboren of er woonachtig zijn geweest. Tot de hoogtepunten behoort werk van Dufy en Vasarely. De kunstwerken zijn ondergebracht in de Salle des Fêtes en in de voormalige privé-vertrekken op de tweede verdieping. De presentatie van deze collectie kan wijken voor tijdelijke tentoonstellingen. De Suzy Solidor donatie bestaat uit veertig portretten van deze chanteuse. Tot de beroemde kunstenaars die haar vereeuwigden behoren van Dongen, Dufy, Kisling, Picabia en Cocteau. De portretten hangen in het voormalige boudoir van de markiezin van Grimaldi. In het kasteel hangen eveneens schilderijen van Renoir.

Één van de galeries rond de binnenplaats.

Renoir liet in 1907 een huis bouwen ten oosten van Cagnes-Ville. Hij woonde daar tot zijn dood in 1919. In de woning, Domaine des Collettes genaamd, is het Musée Renoir ondergebracht. De woning herbergt elf schilderijen uit de laatste jaren van zijn leven en beelden. Hij begon in Cagnes namelijk driedimensionale beelden te maken. De aan reuma lijdende Renoir kreeg daarbij hulp van de Catalaanse beeldhouwer Guino. Er zijn ook schilderijen van Dufy en Bonnard tentoongesteld.

 

Hotels ROME: Rome-Hotels.nl

Hotels WENEN: WenenHotels.nl

Hotels BERLIJN: Berlijn-Hotels.nl