De vakantie naar Frankrijk start bij OpReisFrankrijk.nl

5* hotel Negresco

Overige hotels Nice

Vakantiewoningen Frankrijk

Stedentrips in Frankrijk

 

Galerie de Witte biedt betaalbare kunst van professionele kunstenaars.

meer weten ...?

Galerie de Witte

Cap Ferrat / Fondation Ephrussi de Rothschild

Cap Ferrat raakte ten tijde van de Belle Epoque populair onder de elite. Leopold II, koning van België, zette de toon in de negentiende eeuw met Les Cèdres ( het bijbehorende park is open voor publiek). Veel luxueuze en idyllisch gelegen villa’s volgden. De schoonheid van de natuur, de zachte winters en de nabijheid van Nice en Monte-Carlo verklaren de aantrekkingskracht van dit stukje Rivièra.

Het schiereiland Cap Ferrat

Een bekende bezienswaardigheid op het schiereiland is villa Ephrussi-de-Rothschild. Dit eclectische landhuis is tussen 1905 en 1912 gebouwd in opdracht van barones Ephrussi de Rothschild (1864-1934). De eigenzinnige opdrachtgeefster bemoeide zich in vergaande mate met de vormgeving van het gebouw. Ze raakte daardoor in conflict met de elkaar opvolgden architecten. Geen één architect heeft zoveel invloed gehad op de villa als de opdrachtgeefster zelf. Het gebouw is haar creatie.

De roze gevels van villa Ephrussi-de-Rothschild zijn ingelegd met wit marmer.

De villa is duidelijk beïnvloed door bouwwerken uit andere tijden en plaatsen. Zowel paleizen uit de vijftiende en de zestiende eeuw in Venetië, Ravenna en Florence als Moorse architectuur uit Spanje zijn een belangrijke inspiratiebron geweest. Het landhuis ligt op het hoogste punt van de kaap. Het zicht vanuit de woning en de omringende tuinen is schitterend. De nabije omgeving, bergen en de zee behoren tot het schouwspel.

Een van de rijkelijk ingerichte salons

In 1934 liet de barones het huis na aan het Institute de France. In overeenstemming met haar wil is het gebouw ingericht met bezit uit haar nalatenschap. De inboedel komt uit verschillende woningen van deze excentrieke dame. Béatrice Ephrussi-de-Rothschild was een liefhebber van antiek. Ze bezat meubelen uit de late middeleeuwen en de renaissance. Haar voorkeur ging uit naar producten uit de achttiende eeuw. Haar meubilair stamt voor een groot deel uit die periode. Tot haar verzameling behoorden persoonlijke eigendommen van Marie-Antoinette, zoals een bureau waarop het logo van deze vorstin is afgebeeld. Enkele waardevolle kunstwerken uit de achttiende eeuw ontbraken evenmin. Ze bezat een doek van Boucher en schetsen en tekeningen van Fragonard. Een plafond op de begane grond is versierd met werk dat aan Tiepolo wordt toegeschreven.

Gedeelte van een aan Tiepelo toegeschreven werk dat naar een plafond van de villa is overgebracht

De barones was een enthousiaste verzamelaar. Ze bezat meerdere kostbare collecties waaronder wandkleden uit Beauvais en Vlaanderen, porselein kunstnijverheidsproducten en kunstobjecten uit het Verre Oosten. Deze collecties zijn te bezichtigen.

De overdekte patio; de roze marmeren zuilen komen uit een palazzo in Verona

De villa is omgeven door schitterende tuinen. De grootste en de hoogst gelegen tuin grenst aan de zuidelijke façade. Het Amor-tempeltje op het einde is een replica van het Trianon. Rond deze in Franse stijl aangelegde tuin liggen zes tuinen. Passend bij de eclectische architectuur hebben de tuinen thema’s die een grote diversiteit bewerkstelligen, zoals Spanje, Florence, Japan en exotische planten. Het totale perceel is zeven hectare.

De Franse tuin en de zuidelijke gevel van villa Ephrussi-de-Rothschild

Waar de kaap overgaat in het vaste land ligt Beaulieu-sur-Mer. Aan de jachthaven staat Villa Kérylos. Deze woning is tussen 1902 en 1908 gebouwd in opdracht van de archeoloog Théodore Reinach. Hij heeft architect Emmanuel Pontremoli ingeschakeld om samen met hem een woning te realiseren. Atheense villa’s uit de oudheid waren vertrekpunt. Het interieur is aangekleed met originele voorwerpen uit de Griekse Oudheid en replica’s. Het huis is geen consequente reconstructie. Daarvoor zijn er teveel compromissen aan de gemakken van de negentiende eeuw gemaakt, de woonwensen van het echtpaar Reinach en de creativiteit van de architect.

 

Hotels ROME: Rome-Hotels.nl

Hotels WENEN: WenenHotels.nl

Hotels BERLIJN: Berlijn-Hotels.nl