De vakantie naar Frankrijk start bij OpReisFrankrijk.nl

Avignon

Galerie de Witte biedt betaalbare kunst van professionele kunstenaars.

meer weten ...?

Galerie de Witte

Palais des Papes

Het historische centrum van Avignon wordt gedomineerd door het Palais des Papes. Dit complex beslaat een oppervlakte van 15000 vierkante meter en is voorzien van tien torens, waarvan enkele ruim 50 meter hoog zijn. Het paleis is gebouwd als een vestingcomplex met enorme muren en kantelen met mezekouwen voor het bekogelen met kokend heet pek, olie en vuur. Omwille van de weerbaarheid zijn de vensters in de buitenmuur klein en doorgaans hooggeplaatst.

oude paleis palais des papes

Palais Vieux (oude paleis), zicht op de toren van Campane met de Basiliek van de Notre-Dame op de achtergrond.

In feite bestaat het Palais des Papes uit twee aaneengeschakelde bouwwerken; Palais Vieux (oude paleis, 1334-1342) en Palais Neuf (nieuwe paleis, 1342-1352). Palais Vieux is in opdracht van Paus Benedictus XII (1334-1342) gebouwd op de plaats van het bisschoppelijke paleis. De paus heeft Pierre Poisson uit Mirepoix (bij Carcassone) aangesteld als leidinggevend architect. Palais Vieux bestaat uit vier vleugels rondom een trapeziumvormig binnenhof (het zogenaamde Cloître de Benoit XII). Vroeger waren aan alle zijden van dit binnenhof twee verdiepingen hoge galerijen gelegen. Aan de zuidoostelijke hoek grenst aanvankelijk een vrijstaande vleugel die is afgesloten door de engelentoren. Dit gedeelte, waar de pauselijke privé vertrekken zich bevinden, is later ingebouwd. Verschillende torens zijn verenigd in een torenblok. Velen hebben bijgedragen aan de weerbaarheid in tijden van beleg. Dat geldt vooral voor de op de hoek gelegen Tour de la Campane en de aan de noordkant gelegen Tour de Trouillas. De laatstgenoemde toren bevat een gevangenis, een wapenkelder, kolenkelders en voorraadkamers. De buitenmuren van het Oude Paleis zijn voorzien van enorme blinde arcaden.

klooster Palais des Papes

3.2 Het klooster van Benedictus XII (Cloître de Benoit XII)

In opdracht van paus Clemens VI (1342-1352) is het Palais des Papes uitgebreid in zuidelijke richting met het Palais Neuf. Daarvoor heeft Clemens VI in 1342 Jean de Loubière aangesteld. Op basis van architectonische invloeden wordt vermoed dat deze architect uit het Île-de-France afkomstig is. Tegenover de pracht en praal van zijn royale gotische uitbouw lijkt het oudere deel sober en streng.

Het zogenaamde Nieuwe Paleis bestaat uit de Tour de la Garde-Robe en twee vleugels. Samen met de tot dan toe vrijstaande oostelijke vleugel en de zuidelijke vleugel van het Palais Vieux begrenzen de nieuwe vleugels een tweede binnenhof, de Grande Cour. Onder de opvolgers van Clemens VI wordt het bouwwerk verder verfijnd en luxueus aangekleed. Tijdens het Pontificaat van Innocentius VI is de bouw voltooid. Hij heeft de Saint-Laurent-toren en de toren van Gâche toegevoegd. De grote kapel heeft hij laten versterken.

nieuwe paleis Palais des Papes

3.3 Het Nieuwe Paleis

De tegenpausen Clemens VII (1378-1394) en Benedictus XIII (1394-1409) regeren vanuit het pauselijke paleis totdat Benedictus XIII in 1403 vlucht uit Avignon. Zijn aanhangers houden tot 1411 stand in het Palais des Papes. Door toedoen van belegeringen is het complex in 1398 en in 1410-1411 beschadigd.

Vanaf 1433 vestigen opeenvolgende pauselijke gezanten zich in het Palais des Papes. Zij beschikken niet over voldoende middelen om het gigantische complex te onderhouden. Toch vindt een restauratie plaats in 1516. Tijdens de Franse Revolutie is het interieur geplunderd waardoor het meubilair verspreid raakt. Standbeelden en vele andere driedimensionale werken zijn toen vernield. In 1791 worden in het paleis 60 contrarevolutionairen gedood. Vervolgens functioneert het gebouw als gevangenis en kazerne (van 1818 tot 1906). Het gehavende Palais des Papes wordt vanaf 1906 gerestaureerd en staat tegenwoordig genoteerd op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

 

Avignon geschiedenis avignon palais des papes
Avignon Geschiedenis Avignon Palais des Papes

Gezinsreisgids Provence

De Provence is populair door haar mooie landschap, historische architectuur (Romeinse ruïnes, kastelen, kloosters) en haar subtropische klimaat. Indrukwekkende steden met talrijke bezienswaardigheden en boeiende musea maken een vakantie in de Provence compleet ( Avignon, Arles, etc.).

Provence