De vakantie naar Frankrijk start bij OpReisFrankrijk.nl

Berlijn

Duitsland

Galerie de Witte biedt betaalbare kunst van professionele kunstenaars.

meer weten ...?

Galerie de Witte

Geschiedenis Berlijn

Meer over hotels in Berlijn

Berlijn in de middeleeuwen

Berlijn heeft zich ontwikkeld uit twee door de Spree van elkaar gescheiden plaatsen, Kölln en Berlin. Beide handelsplaatsen zijn gesticht rond 1230, door de markgraven Johan I en Otto III. Kölln bevond zich op de onderste helft van het huidige Museumeiland en is op 18-10-1237 voor het eerst in een oorkonde vermeld. Deze datum wordt beschouwd als het nuljaar van de stad Berlijn. De eerste schriftelijke vermelding van het op de noordelijke oever gelegen Berlin dateert uit 1244. In 1307 stellen de zustersteden een gemeenschappelijk raad in. Ze blijven zelfstandig, maar werken samen om sterker te staan in geval van dreiging. De dertiende en de veertiende eeuw verlopen namelijk zeer roerig in deze streek. Invasies uit het oosten, terrotirale strijden en plunderende roversbendes bedreigen de inwoners in hun bestaan.

geschiedenis Berlijn

De Marienkirche behoort tot de oudste gebouwen van Berlijn

In 1356 wordt het aan de rand van het Heilige Roomse Rijk der Duitse Natie gelegen Brandeburg een keurvorstendom. Friedrich von Hohenzollern (1371-1440), een edelman uit Neurenberg, wordt in 1415 benoemd tot keurvorst van Brandenburg. Onder de naam Friedrich I weet hij de orde te herstellen door ondermeer de roofridders aan te pakken. Hij vestigt zich in Berlijn. Tussen 1486 en 1918 is Berlijn zonder onderbrekingen de residentie van de Hohenzollern.

De plaatsen Kölln en Berlin zijn dus ontstaan in de middeleeuwen. Slechts enkele gebouwen van middeleeuwse oorprong zijn gerenoveerd na gedeeltelijke of volledige verwoesting tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daartoe behoren de Nikolaikirche (de oudste kerk van Berlijn), de Marienkirche en de Heilige-Geist-Kapelle. Resten van de middeleeuwse stadsmuur zijn te vinden op de Waiserstrasse. Het huidige Nikolaiviertel is een replica van het middeleeuwse gebied (herbouwd in de jaren ’80). In het buiten Centraal Berlijn gelegen Spandau staat de laat-gotische Nikolaikirche. Spandau behoort tot de in 1920 aan Berlijn toegevoegde plaatsen. Spandau stamt uit de achtste eeuw en is dus ouder dan Kölln en Berlin.

Berlijn Geschiedenis Berlijn Links Berlijn
Berlijn Geschiedenis Berlijn Links Berlijn