De vakantie naar Frankrijk start bij OpReisFrankrijk.nl

Galerie de Witte biedt betaalbare kunst van professionele kunstenaars.

meer weten ...?

Galerie de Witte

Brussel

Brussel is uitermate geschikt voor een weekendje weg of lange vakantie. Wanneer diplomaten en zakenlui de stad massaal verlaten (weekend, kerstreces, zomervakantie) is het mogelijk met fikse korting een overnachting te boeken in een luxe vier of vijf-sterren hotel. Een verwen weekendje in een mooie wereldstad is dan betaalbaar. Sommige hotels zijn een bezienswaardigheid, dankzij hun luxe, mooie historische gevels of behouden Art Nouveau elementen.

Op de Grote markt staat zowel het gotische raadhuis (rechts) als barokke gildenhuizen (links)

Het is aangenaam wandelen langs monumenten in één van de groenste steden van Europa. Routes voor stadswandelingen en informatie over de bezienswaardigheden zijn in het toeristenbureau tegen een kleine vergoeding te verkrijgen. Veel historische panden staan langs de grote assen die de stad sinds de achttiende eeuw doorkruisen.

Brussel heeft een grote diversiteit aan bijzondere gebouwen uit verschillende perioden. Hoogtepunten uit de middeleeuwen zijn het raadhuis, de zavelkerk en de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal. De gildenhuizen op de Grote Markt vormen een schitterende barok decor. Classicistische architectuur onderstreept de allure van de kosmopolitische stad. Dit geldt zeker voor het Justitiepaleis en de elegante classicistische gebouwen rondom het Martelarenplein (vroeger Sint-Michielsplein) en het Koningsplein.

Het martelarenplein, één van de vele classicistische stadsgezichten die Bussel rijk is

Brussel is rijk aan schitterende art nouveau bouwwerken. Het hoogtepunt vormt het Hortamuseum van de beroemde Brusselse architect Victor Horta. Joseph Hoffmann, eveneens een belangrijke art nouveau architect, heeft in Brussel het Stoclet-huis na gelaten (niet toegankelijk). Het interieur van het voormalige Old England warenhuis (nu muziekinstrumentenmuseum) en het voormalige textiel-warenhuis van Horta (Belgisch Centrum van het Beeldverhaal) is te bezichtigen dankzij de daar gevestigde musea. Een zeer opvallend gebouw is de Nationale Basiliek van het Heilige Hart, het grootste art déco gebouw. Natuurlijk is er in Brussel ook veel twintigste-eeuwse architectuur. Het Mémé van Lucien Kroll behoort tot de bekendste moderne bouwwerken.

In Brussel zijn veel kleine en een aantal grote musea. Het Koninklijk Musea voor Schone Kunsten van België en het Jubelparkmuseum zijn de belangrijkste musea. Ze bieden onderdak aan belangrijke kunstcollecties met een internationale reputatie. Het Gemeentelijk Museum van Elsene beschikt eveneens over een mooie, maar minder indrukwekkende, kunstverzameling.

Het Koninklijk Musea voor Schone Kunsten van België

In Brussel kun je niet alleen genieten van beeldende kunst en architectuur, maar ook van muzikale festiviteiten, streekbier, lekker eten en goede chocolade. In de buurt van de Grote Markt zijn vele restaurantjes, soms per keuken gegroepeerd. Deze straatjes doen denken aan soortgelijke in Parijs. Het is er gezellig, maar toeristisch. Voor een goede prijs kwaliteitsverhouding en vriendelijke bediening kan je beter naar een omgeving gaan waar minder toeristen zijn. Een uitstapje buiten de geijkte toeristische paden draagt eveneens bij aan een vollediger beeld van Brussel. In de wijk rond de Vismet, de voormalige haven, zijn visrestaurants te vinden. In de Marollen, de Sint-Bonifaaswijk en de buurt rond het Brugmannplein zijn eveneens locaties te vinden waar u tussen Brusselaars kunt genieten van een drankje, een snelle hap of een gastronomische maaltijd. Het is mooi meegenomen als u een woordje Frans spreekt. In geen andere Belgische stad kan je de taalstrijd zo goed ervaren als in deze verfranste stad van Vlaamse herkomst.